Straatparade Cambrai (F)

Op 15 augustus is het Maria Hemelvaart en dat is een feestdag in veel katholieke landen waaronder Frankrijk. In Cambrai wordt dat altijd met een parade gevierd: Le grand cortège (grote stoet) met dit jaar als thema “het Wilde Westen” onder leiding van Martin en Martine, 2 grote reuzen.

Het is bij ons nog vakantie en daarom kon een groot deel van de band mee naar Cambrai ondanks dat het een dinsdag was. We vertrokken om half 9, nadat de dames (!) van de begeleiding de bus vol geladen hadden. We hadden vandaag 2 buschauffeurs, Martien en Willy zodat er geen problemen met rijtijden zouden komen. We hadden ook een feestje  in de bus, Hein was jarig. Zijn zitplaats was versierd, er werd lang zal hij leven gezongen en er werd op appeltaart getrakteerd. Na een korte plasstop onderweg kwamen we om kwart voor een in Cambrai aan bij het Palais des Grottes, een gebouw waar allerlei evenementen worden georganiseerd.

Iedereen kreeg eerst een consumptiebon en kon deze inruilen voor een lunch bestaande uit een salade met kip, een broodje, een appel en drinken. Daarna was er tijd om de omgeving te verkennen en om je om te kleden. Naast het gebouw was een kleine waterval waar de jeugd zich bij het water vermaakte.

 

Om 2 uur stond iedereen klaar om in te spelen en daarna begaven we ons naar een hek met nummer 10, waarachter we ons moesten opstellen. Er was nog ruim de tijd (het Frans kwartiertje) om voor Hein nogmaals het lang zal hij leven te laten horen, ditmaal gespeeld ipv gezongen. Om 10 voor 3 vertrokken we dan toch voor een ongeveer 6 km lange tocht door Cambrai. Het publiek was erg enthousiast en  stond rijen dik langs de kant. We hadden ruim de tijd om regelmatig een showtje te laten zien wat steeds met veel applaus ontvangen werd. Het was mooi weer, erg warm, maar we werden onderweg regelmatig van water voorzien door de organisatie. Na terugkomst bij het Palais des Grottes was het weer omkleden en inladen en  ook nu was er een broodje en drinken voor alle deelnemers.

Om kwart voor 6 zaten we moe maar voldaan weer in de bus. We zouden eerst in Cambrai naar de McDonalds gaan, maar omdat iedereen vol zat van de baguette hebben we dat uitgesteld tot in België. Na het eten daar en kort daarna de chauffeurswissel kwamen we om 11 uur weer in Mijdrecht aan, waar de bus vlot weer uitgeladen werd en iedereen weer op huis aan ging.