Spektakel in een nieuw jasje

publiek op de banken

Wat een spektakel was het in sporthal de Phoenix. Muziekvereniging VIOS presenteerde haar programma’s voor het komende seizoen. Met een nieuw en modern repertoire, gave wedstrijdshows door de meiden van TwirlPower, een spannende ruimtereis van het opleidingsorkest, de presentatie van het project op de Proostdijschool en de première van de nieuwe taptoeshow “Past & Present” liet VIOS zien dat zij na ruim 115 jaar niet alleen vooruitgang nastreeft, maar ook daadwerkelijk boekt.

Nieuwe locatie
Waar VIOS vrijwel altijd haar presentatie in de Meijert gaf, is enige tijd geleden het idee opgevat om de presentatie in een sporthal te organiseren. Hier komen de verschillende afdelingen vanwege de ruimte beter tot hun recht. VIOS is namelijk geen traditionele statische fanfare maar een geëngageerde Show- & Marchingband met een groep fanatieke wedstrijdtwirlsters. Doordat de Meijert eind vorig jaar door brand werd verwoest, is dit idee in een stroomversnelling geraakt en dankzij de goede samenwerking met sporthal De Phoenix kon VIOS al dit jaar de Seizoenspresentatie in nieuwe stijl uitvoeren.

Seizoenspresentatie
Stipt om twee uur begon het programma met een optreden van de Show- & Marchingband. Met een korte mars-exercitie kwam de band het veld op waarna het openingsnummer “Up town funk” werd gespeeld. Dit werd gevolgd door een welkomstwoord van Tambour-maître John Mayenburg en een prachtige uitvoering van het nummer “Creep” van de Britse rockband Radiohead. Met het dynamische slagwerknummer “New Basics 2.0” marcheerde de band het veld af.
Na dit openingsgeweld was het tijd voor het TwirlPower-duo Melissa en Sanne. Zij lieten hun nieuwe wedstrijd show “Spinnen” aan het publiek zien. Ondanks dat deze show pas enkele weken af is, zijn de meiden begin april op de eerste wedstrijd van het seizoen al gelijk gepromoveerd naar de volgende klasse. Dit belooft veel goeds voor de rest van het seizoen. Het publiek Was laaiend enthousiast en liet dit met een luid applaus blijken.

Scholenproject
Hierna was het tijd voor de eindpresentatie van het scholenproject dat de afgelopen maanden op de Proostdijschool is uitgevoerd. De groepen 4 en 5 hebben in 10 weken tijd de basisbeginselen van het spelen op trombone en trompet geleerd. Onder leiding van instructeur Erik van der Heijden lieten zij horen wat er in korte tijd zoal mogelijk is. Na het spelen van een eigen stuk sloot ook de Show- & Marchingband aan en gezamenlijk speelden zij vervolgens het nummer: “Playing together, so much better!”. Vervolgens ontvingen alle kinderen een oorkonde om daarna voor de laatste keer met de band op te treden.

Jubilaris

Op zondagmiddag 17-04-2016 de VIOS Seizoenspresentatie 2016 in sporthal De Phoenix aan de Hoofdweg in Mijdrecht.

Adri jubileert…

Toen was het moment aangebroken waarop Adri Kolenberg in het zonnetje gezet werd vanwege 40 jaar lidmaatschap! Zo’n mijlpaal wordt natuurlijk gevierd en na het overhandigen van de bijbehorende speld van de bond, bloemen en cadeau werd natuurlijk het “lang zal hij leven” gespeeld.

Met het zwoele “Killing me Softly”, het uptempo slagwerknummer “Back to Gadd” en het swingende popnummer “Blurred Lines” gaf de Show- & Marchingband een voorproefje van de muziek en show bij de komende straatoptredens.
Als laatste voor de pauze waren de TwirlPower heksjes van ensemble B aan de beurt. Deze 4 stoere meiden liet zien dat je ook met een kleine groep een superleuke show kunt op het thema “Heksen” kunt maken. De dametjes zaten zeer goed in hun rol en ook de figuren met de baton zaten al goed in de vingers.

In de pauze werden, onder het genot van een drankje, de lootjes voor de verloting verkocht. De prijzen, veelal door De Ronde Veense bedrijven belangeloos ter beschikking gesteld, konden aan het einde van de middag van de rijkelijk gevulde prijzentafels worden opgehaald.

Na de pauze
Met het nummer “Some nights” werd het tweede deel van het programma afgetrapt. Vervolgens was het de beurt aan de toekomst van de vereniging. De kinderen uit het opleidingsorkest namens ons mee op een ruimtereis naar de maan. Met een zelf geknutseld ruimte decor, een heuse raket, twee dappere knuffeldieren en “kindje” Judith werd het een spannende reis. Van het opstijgen met de raket tot het aankomen op de maan, alles werd muzikaal verbeeld door de leerlingen van het opleidingsorkest. Ondanks dat de raket een aantal keren flink uit koers raakte liep het uiteindelijk toch nog goed af.
Binnen TwirlPower doet Sanne dit seizoen op de wedstrijdvloer ook een soloshow. Op spannende muziek veroverde zij met het thema “Zorro” de bezoekers en liet zij zien wat voor complexe technieken er allemaal mogelijk zijn met de baton.
De slagwerkgroep van VIOS probeert bij elk concert iets extra’s te brengen. Ondanks dat deze winter volledig in het teken stond van het instuderen van de nieuwe taptoeshow was het toch ook dit jaar weer gelukt. Het gevoelige nummer “Forrest Gump Theme” werd ten gehore gebracht waarbij een hoop van het vaste instrumentarium was ingewisseld voor effectinstrumenten.
Twirlteam A presenteerde vervolgens hun nieuwe wedstrijdshow. Op muziek van de film “Pirates of the Caribbean” werd een heuse piratenstrijd uitgevochten waarbij de batons over en weer vlogen. Een stoere show voor een stoere groep! Ook zij hebben met deze piratenshow op de eerste wedstrijd van het seizoen hoge punten gescoord. Als de dames zich zo blijven ontwikkelen dan zou deelname aan het Nederlands Kampioenschap aan het einde van dit seizoen zomaar mogelijk kunnen zijn!

Nieuwe taptoeshow
Vervolgens was het moment suprême aangebroken voor de leden van de Show- & Marchingband: de presentatie van de nieuwe taptoe show “Past & Present”. Vanaf eind september is er wekelijks keihard gewerkt aan de opvolger van de succesvolle CSI-show, waarmee de groep vorig jaar tijdens het ODSC in Assen promoveerde.
Met een spetterende opening op het nummer Happy kwam de groep op waarna het slagwerk het overnam met de bekende beat van “We will rock you”. Na de officiële aankondiging knalde de ene na de andere hit van de vloer af. Met nummers als “Waiting for Godot”, “Conga” van de Miami Soundmachine, “Let it Go” uit de Disney hitfilm Frozen, “Radioactive” van Imagine Dragons, “Laat me” van Ramses Shaffy, om uiteindelijk weer met “We will Rock You” af te sluiten, Dit alles werd nog eens gecombineerd met flitsende showfiguren en -effecten. VIOS heeft een show met muziek voor alle leeftijden, waarmee Taptoe-minnend Nederland er weer een top-act bijheeft!

Finale
Nadat de muzikanten even kort op adem waren gekomen was het alweer tijd voor de finale. Alle deelnemers kwamen nog één keer het veld op waarna het publiek, de vrijwilligers, het kader, de sponsoren en leden werden bedankt. Speciaal dank ook voor “voice-over” Roy Spraakman, die het programma op zijn karakteristieke wijze aan elkaar praatte.

Mocht u dit spektakel gemist hebben, kom dan gerust eens kijken bij, of nog beter loop mee met, één van de vele andere evenementen zoals de Lampionnenoptocht op 26 april ’s avonds om 9 uur vanaf het Raadhuisplein en de Oranjeparade op 27 april om 11 uur vanuit de Raadhuislaan. Ook een aanrader, de set-presentatie van dweilorkest DORST op 1 mei in het VIOS-clubgebouw aan de Windmolen en natuurlijk de taptoe Mijdrecht op 25 juni.

20160417001-collage