Straatparade Maubeuge

Zondag 2 juni zijn we rond 9 uur vertrokken richting Maubeuge in Frankrijk. We doen daar mee aan de Jean Mabuse optocht. Jean Mabuse, officieel Jan Gossaert, was een Vlaamse kunstschilder, die in 1478 in Maubeuge werd geboren. Sinds 1929 wordt er ter ere van hem jaarlijks een optocht gehouden, tegenwoordig vooraf gegaan door een enorme reus, die Jean Mabuse moet voorstellen.

Voor een aantal van de muzikanten was het het eerste buitenlandse optreden en dus best wel spannend, want de voorspelling was dat het erg warm zou worden, dus kan iedereen dat wel volhouden?

Aangekomen in Maubeuge konden we de bus parkeren langs een rivier. De straat was afgezet en we konden op ons gemak omkleden en inspelen bij de bus. Onder luid gejuich werd er door Jesper nog een duif gered uit de rivier.

Om ongeveer half 4 begon de optocht door het centrum. We liepen als nummer 6 en dat was ergens aan het begin van de stoet, want er liep nog behoorlijk wat achter ons. Behalve VIOS waren er o.a. ook nog Show- en Marchingband Amantius, Showband KDO en Show- en Marchingband Victory uit Nederland. Aan het einde van de parade mocht iedereen op een groot plein voor de “Porte de Mons” nog een show laten zien. Het publiek was erg enthousiast, vooral over Can’t take my eyes!

Terug bij de bus omkleden en alles inladen en in café Le Paris onze consumptiebon gebruiken en  onze gekregen broodjes opeten. Daarna terug naar de bus en weer op weg naar Nederland. In  Hazeldonk een bezoekje aan de McDonald’s en door naar Mijdrecht, waar we om ongeveer kwart voor elf aankwamen. De begeleiding is trots op alle muzikanten, want ondanks de hitte hebben we geen een uitvaller gehad en heeft iedereen de hele optocht kunnen meedoen. Het was ons eerste reisje naar Frankrijk dit jaar en er zullen er nog verschillende volgen.