Voor elk wat wils

Op zaterdag 25 juni vond voor de 31ste keer de Taptoe Mijdrecht plaats. Met ook dit jaar een gevarieerd en zeer aantrekkelijk programma. Helaas bleef het deze middag niet geheel droog. Desondanks dat was het, met voor elk wat wils, weer aangenaam vertoeven op het Raadhuisplein.

Voorprogramma
Omstreeks kwart over een vertrokken de deelnemende bands vanaf het clubgebouw van gastheer VIOS. De straatparade voerde van de Windmolen via diverse straten naar het taptoeterrein in het dorpscentrum van Mijdrecht. Daar had dweilorkest DORST het talrijk opgekomen publiek met gezellige meezingers al lekker opgewarmd voor het hoofdprogramma van de taptoe. Wat een lekker geluid en wat een feest was dat! De stemming zat er direct al goed in.

Hoofdprogramma
Om 2 uur verwelkomde ladyspeaker Ineke Spraakman het publiek en de deelnemers. Het taptoeprogramma startte met het ‘overlopen’ van de deelnemende korpsen op muziek van VIOS. Een mooie manier om het publiek bekend te maken met de deelnemende korpsen.

Na deze presentatie werd het spits afgebeten door Chr. Muziek- en Showband Bernhard met de show ‘This is Love’. Met bekende ‘love songs’ bracht de jeugdige groep de veelzijdigheid van de liefde met passie voor het voetlicht. Met deze show heeft dit jeugdorkest deze middag menig hart gestolen.

Daarna maakte het TwirlPower duo Sanne van der Kroef en Melissa Blom hun opwachting. Met hun ‘spinnenshow’ lieten de dames een hele nieuwe kant van zichzelf zien. Op muziek uit de bekende film ‘Arachnophobia’ en het ‘Itsy bitsy spider’ was het flink griezelen met deze grootformaat spinnen. Om werkelijk de ‘kriebels’ van te krijgen. Een ‘ragfijne’ show dames.

De Damiate Band uit Haarlem bracht dit jaar een show op muziek van Billy Joel. Herkenbare nummers spectaculair ondersteund door snelle en mooie vloeiende choreografie. In de show herkenden we ‘We didn’t start the fire’, ‘Piano man’, ‘My Life’, ‘Only the good die young’, ‘Air Dublinesque’, ‘Pressure’ en ‘Just the way you are’. Hier en daar wat onzuiverheid, maar dat mocht zeker de pret niet drukken.

Nauwelijks bekomen van haar duo met Melissa, voerde Sanne haar soloshow op. Normaal in een sporthal, maar nu in haar eentje op het grote plein. We geven je het te doen. Sanne liet haar show op muziek van de film ‘Zorro’ zien. Een show waar de passie, het vuur en de romantiek van afspatte.

In het midden van het programma was het de beurt aan Show- & Marchingband VIOS. Na de U2- en CSI-show alweer de derde show van het dit jaar nog maar eens sterk verjongde VIOS. Met ‘Past & Present’ nam de Show- & Marchingband onder leiding van tambour-maître John Mayenburg de aanwezigen mee op een muzikale reis door het verleden en heden. Een ‘bevlogen’ show met ‘We Will Rock You’ van Queen, gevolgd door ‘Waiting For Godot’. Vervolgens kwam de band met uiterst strak uitgevoerde showfiguren via ‘Conga’ van The Miami Sound Machine en ‘Let It Go’ uit de film ‘Frozen’ bij ‘Radioactive’ van Imagine Dragons. Tot slot ging VIOS 40 jaar terug in de tijd met ‘Laat me’ van Ramses Shaffy. En ja, laat VIOS maar, want dan is het, zoals ook deze middag weer, genieten geblazen!

En in de slipstream van de ‘grote jongens’ toverden de ‘heksen’ van ‘little’ TwirlPower er lustig op los. Gewoonlijk met 4, maar vandaag met zijn drieën op het grote plein. Elske Boone, Michelle Muntenaar, Jadie Kroon en Dewi Rietveld hebben dit jaar een wedstrijdshow op muziek van de film ‘Foeksia de miniheks’. Ze zagen er dan ook als echte heksjes uit en leefden ze zich helemaal in hun rol in. Er werd getoverd, op een bezemsteel gevlogen en in de grote pot met toverdrank geroerd. Naast betoverend en vermakelijk, met hun jonge leeftijd natuurlijk vertederend om te zien.

Na deze heksentoer een optreden waar reikhalzend naar uit was gekeken. De terugkeer van Beatrix’ Drum & Bugle Corps uit Hilversum in het taptoe- en wedstrijdcircuit. Na een jaar van afwezigheid weer terug en hoe. Artistiek is de club een andere weg ingeslagen, echter zonder zijn ‘roots’ daarbij te verloochenen. Dit alles werd treffend verbeeld in de show ‘B2 the future’. De begroeting bij het

weerzien, het zoeken en vinden van het passende instrumentarium gevolgd door het kippenvelnummer ‘Sorry’ van Kyteman, waarmee de band zich verontschuldigde voor zijn afwezigheid. Daarna werd met een muzikale knipoog naar het verleden het heden bereikt met een ‘the american way’ uitgevoerde versie van het ‘Hello’ van Adele. Een show met een mix van ingetogen en Amerikaanse power muziek. Mooi om deze metamorfose gezien en gehoord te hebben!

Ook de grote meiden van TwirlPower hebben niet stilgezeten. Na eerdere themashows betreden ze dit jaar als stoere piraten het strijdperk. Op een mix van filmmuziek uit ‘Pirates of the Caribbean’ liet het team zich van zijn strijdlustige kant zien. Zoals het echte piraten betaamt stonden ze op hun schip op de uitkijk en bonden ze de strijd met de vijand aan. Er werd gevochten om de schat om vervolgens op een tropisch eiland uit te rusten voor de finale zeeslag. Een stoere show met uiteindelijk het publiek als de grote winnaar. Top gedaan.

En als laatste in het ‘strijdperk’ Showharmonie Oefening Baart Kunst uit Rhenen met zijn ‘TV Tunes’. Een klassiek ogende show waarbij de toeschouwer mee werd genomen in de wereld van de TV, waar niet alles is wat het lijkt, maar waar dromen zomaar kunnen uitkomen. Een afwisselen show met voor jong en oud herkenbare TV melodieën en strakke showfiguren. Een mooie stevige sound en een waar feest van herkenning gewaardeerd met een luid applaus.

Afscheid
Voordat het finaleprogramma begon werd afscheid genomen van Chantal van Ballegooij. Vanwege studieverplichtingen moet deze voormalig Nederlands kampioene en met haar duo-partner Bastiënne Europese runner-up, de leiding van VIOS TwirlPower uit handen geven. Naast lovende woorden ontving zij uit handen van verenigingssecretaris Conny van Vliet een mooie bos bloemen, presentje en een fotocollage. Van haar meiden kreeg ze uit handen van Sanne van der Kroef een boek met foto’s van haar verenigingsverleden.

Finale
De taptoe werd afgesloten met een grootse finale waarbij alle deelnemers zich op het terrein opstelden. Na het slotwoord en het ‘uitwisselen’ van de oorkondes speelden de korpsen gezamenlijk de ‘Synergia March’ en het koraal ‘Blijf bij mij Heer’. Vanaf het balkon van het gemeentehuis blies VIOS trompettist Max van Vliet het signaal ‘Taptoe Infanterie’. Met het gezamenlijk spelen van het ‘Wilhelmus’ en de afmars van de korpsen kwam er een eind aan deze mooie middag op het Raadhuisplein.

In een lang lint liepen de korpsen, om de beurt spelen, terug naar het VIOS verenigingsgebouw, waar een ieder weer zijns weegs ging en VIOS, nadat het Raadhuisplein weer netjes was opgeruimd, een succesvol seizoen afsloot met de verenigingsbarbecue.
Hulde aan de organisatie, deelnemers, publiek en vooral de vele vrijwilligers, zonder wie een dergelijk hoogstaand evenement niet mogelijk is. De Taptoe Mijdrecht was ook dit jaar weer een productie van muziekvereniging VIOS uit Mijdrecht en mede mogelijk door subsidie van gemeente De Ronde Venen.

Voor de foto’s van de taptoe klik je hier.

Taptoe Mijdrecht 2016 Collage a