Ook dit jaar doen weer veel leerlingen van muziekvereniging VIOS uit Mijdrecht muziekexamen bij Kunstencentrum De Hint. Het gaat hier om het zogenoemde HaFaBra examen. HaFaBra is een samenvoeging van de eerste letters van 3 verschillende soorten blaasorkesten, te weten Harmonie, Fanfare en Brassband.Op 22 mei slaagden 4 slagwerkleerlingen, Michelle van der Linden (melodisch slagwerk) en Koen Hendriks, Angela Biekens en Hein Bakker (ongestemd slagwerk), voor het HaFaBra theorie-examen A. Al deze leerlingen van slagwerkdocent Marcel Verschoor hebben laten zien dat zij hun theoretische kennis goed beheersen. Ze spelen al enige tijd in de Show- & Marchingband van VIOS. Het behalen van het theoretische diploma is de opmaat voor het later af te leggen praktijkexamen.
Ook slaagden deze dag saxofoonleerlinge Laura Bakker voor haar theoretisch examen A en dwarsfluitleerlinge Mayke Boellaard voor haar theoretisch examen B met een gemiddelde van maar liefst 9,5.

Op 15 juni was Melissa van Buren als eerste aan de beurt op haar dwarsfluit voor haar examen HaFaBra B. In mei had ze al haar theorie diploma gehaald met een 7,7 en een 8,3. De laatste dagen voor haar praktijkexamen heeft ze nog flink geoefend. Ze was wel wat nerveus voor deze dag. Desondanks behaalde zij onder toeziend oog van haar docente Judith Glasbeek en twee andere docenten van Kunstencentrum De Hint het diploma met een 7 voor muzikale vaardigheden.

Op 22 juni kwamen nog eens 6 jonge muzikanten naar de Hint om hun beste kunsten te vertonen.
Bryan Catsburg, leerling van het opleidingsorkest van VIOS, liet zijn mooiste klanken horen uit zijn saxofoon. Hij behaalde zijn A diploma met hoge cijfers. De boordelingscommissie vindt dat hij over een goed improvisatietalent beschikt en dat hij lekker vlot speelt. Bryan wil graag overstappen naar de Show- & Marchingband van VIOS.
Ook Annette Kramer liet zien en horen dat zij heel veel plezier heeft in het spelen op haar dwarsfluit. Ze had thuis 5 stukken ingestudeerd en mocht er 3 aan de commissie laten horen. Zij werd beloond met een 8 voor haar ritmische vaardigheden en een 7,7 voor haar muzikale vaardigheden Zij slaagde daarmee voor het A diploma.
Esther van Diemen was heel zenuwachtig voor haar A examen op de tenorsax. Maar dat was niet nodig. Alhoewel ze het solostuk een beetje moeilijk vond, was het commentaar van de commissie en van saxofoondocent Leon van Mil, dat zij mooie dynamische verschillen liet horen. Voor haar instrumentale vaardigheden kreeg ze een 8.
Emma Schrama en Lisanne Lek slaagden ook hun A examen op de tenorsax met mooie cijfers. De jazz-klanken van Emma werden door de commissie beloond met een 8. Lisanne had volgens de commissie een robuuste toon. De dames speelden samen een duet en lieten horen dat ze over een goed improvisatietalent beschikken. Emma en Lisanne spelen al langer bij VIOS en zijn medio vorig jaar met succes overgestapt van dwarsfluit naar tenorsax om het zwaar koperwerk van de showband te versterken.
Als laatste van de VIOS groep kwam saxofoniste Boukje de Boer in actie. Het was heel goed te horen dat zij veel had geoefend. De prachtige klanken uit haar instrument werden namelijk beloond met een gemiddelde van 7,5. Ze behaalde daarmee haar B diploma.

Na de diploma uitreiking werden alle examenkandidaten door VIOS ook nog eens verwend met een lekkere traktatie voor hun geweldige prestaties.

Veel van de leerlingen spelen al enige tijd bij Show- & Marchingband van VIOS. Regelmatig verzorgt VIOS optredens in Mijdrecht en omstreken. Heeft uw kind interesse om een blaas- of slaagwerkinstrument te spelen of te majoretten? Bezoek dan onze website www.vios-mijdrecht.nl. U kunt ook een mailtje met uw contactgegevens en interesse sturen naar pr@vios-mijdrecht.nl. VIOS neemt dan contact met u op.